Det var en gång....

Vem minns inte sin barn- och ungdomstid med alla de bilderböcker och ungdomsböcker som man upplevde i mammas eller pappas knä, eller uppkrupen läshörnan? Men vart tog böckerna vägen? Borta!! Som vuxen skulle man säkert vilja återse sina favoriter. Det kan du göra nu!

Museihuset har en barnboksutställning med över 600 barn- och ungdomsböcker i leksakshallen. Här kan man följa barnbokens utveckling från senare delen av 1800-talet fram till i dag.

På Museihusets barnboksutställning finns böcker och bilderböcker, som speglar de flesta strömningarna inom barnbokslitteraturen.

Välkommen till Museihuset och njut av de gamla böckerna som du minns.

bokhylla bokstapel

McDonald's

Barnens nutidsmuseum

I golvnära montrar på Museihuset finns många "moderna" leksaker bevarade. Här finns hundratals McDonalds-figurer från 1985 och fram till idag, Smurfar, reklamleksaker, Disney-figurer, Lego, dockor, dockskåp.

Föräldrar kan i lugn och ro studera Museihusets olika utställningar, för barnen kommer att ha fullt upp med att leka eller skapa. Här finns nämligen fyra lekhörnor med olika typer av leksaker samt en rithörna med block och pennor.

disney

"Happy Meal" på Museihuset

Sedan 1986 har de svenska McDonald's-restaurangerna serverat barnmenyerna Happy Meal. Varje portion åtföljs av en liten leksak, speciellt framtagen för McDonald's. Varje leksak är aktuell endast en vecka och vanligtvis hör sex till tio figurer till ett givet tema. När alla figurerna i temat har haft "sin vecka" börjar man på ett nytt tema med nya figurer.

Under de åren som gått sedan Happy Meal introducerades har det tillverkats cirka 1500 olika McDonald's-figurer. På Museihuset har vi en speciell avdelning där vi visar cirka 1000 av dessa - de flesta i golvnära läge.

Utställningen uppdateras kontinuerligt och kommer förhoppningsvis att glädja alla, speciellt åldersgrupperna mellan 1 och 30 år.