Båtsamlingen

I motorbåtmuseet får du möta båtar som för länge sedan har lämnat båthandlarnas lokaler.

Här finns många olika fritidsbåttyper utställda, bl.a. ångbåtar, racerbåtar, sportbåtar, kabinbåtar, campingbåtar, galoscher och roddbåtar. De flesta båtbyggarmaterialen finns representerade som mahogny, furu, plast, plywood och aluminium. Kända konstruktörer som Ruben Östlund, Plym och Chris Craft står bakom flera av de utställda båtarna.

Vi visar även alla de gamla svenska snurrorna från Archimedes, Trim, Penta, Husqvarna och Gyro tillsammans med sina utländska konkurrenter. Vi har också flera spännande inombordsmotorer från förr.

Allt detta plus massor mer gör besöket på Motorbåtmuseet till något alldeles extra.

Oscar
Chris Craft frifart

Klepper

Åtvidaberg Åtvidabergaren

"Åtvidabergaren" -
nyhet i Båthallen

"Åtvidabergaren" är en sportbåt tillverkad i Åtvidaberg (Facit) 1928. Båten är kravellbyggd i mahogny med måtten 4.60 x 1.30 och avsedd för utombordare.

Båtens korta historia är extrem. Köpt 1928 av skorstensfejarmästare Bernhard Clarino i Stockholm för att användas som passbåt i trakterna kring sommarstället på ön Yxlan. Efter att Clarino avlidit på våren 1938 blev båten liggandes orörd i sitt båthus fram till hösten 2012, d.v.s i 74 år!

Båten finns numera på Museihuset och är i originalskick med helt friskt skrov. Hon har kvar originallacken, liksom beslag, durkar, åror och flagga!

Båten utrustades inte med någon tillverkningsskylt, utan texten Åtvidaberg SWEDEN brändes in i den främre sittbrunnssargen. Eftersom båten aldrig är renskrapad finns denna text kvar!

För att bevara detta historiska föremål i hittat skick har halva båten originaldammet kvar sedan de 74 åren i båthuset.

Ett unikum i nöjesbåtvärlden som MÅSTE ses!