bil2

Trådbuss

Tomte

Tomte

GalaniteEn orgie i nostalgi och samlarmöda

Bilar lämnar inga oberörda, spciellt inte på Museihuset. Vår bilsamling är en orgie i nostalgi och samlarmöda. Här finns nästan allt i bilväg i skala 1/40 - 1/50 som har funnits i leksaksaffärerna de senaste 90 åren. Här kan Du botanisera bland över 5000 olika fordon arrangerade i olika teman och dioramor, som finns utställda i nära 50 olika montrar. Bilsamlingen är en del av en av världens största bilsamlingar på över 10 000 bilar, som det tagit utställaren över 60 år att samla ihop. Hela tiden kompletteras monterinnehållen med "nya" fordon liksom att helt nya monterteman skapas.

Här kan Du bl.a. se bilens utveckling under de första 100 åren, ryska lyx-och standardbilar, svenska polisbilar, Dinky Toys´, Teknos och svenska Lemecos nästan hela produktion mm. mm. Spännande dioramor finns uppbyggda som exempel en dinosauriedjurpark, en bilskrot och en veteranbiltävling vid en gammal skola. Allt detta i skala cirka 1/43. Varje monter kan faktiskt ses som ett museum i sig, tack vare den behändiga skalan.

De flesta som var barn på 1960- och 1970-talen har säkert någon gång lekt med de små färgglada vinylbilarna i ungefärlig skala 1/45. De var billiga, färgglada, nästan oförstörbara. Dessutom var de mjuka för små händer och även vänliga mot hemmets möbler. Bilarna fanns att köpa nästan överallt och var modeller av vad som rullade på dåtidens vägar. I Sverige salufördes främst två tillverkare: norska Tomte och svenska Galanite. Se bilder till vänster!

Dessa bilar finns utställda i vår Leksakshall. Bilarna från Tomte gjordes i över 100 miljoner exemplar och såldes i cirka 110 länder. Naturligtvis har vi alla 32 modellerna! Galanite gjorde ett 20-tal fordon och även dessa finns att se hos oss på Museihuset.

Kom gärna och få en återblick på de bilar som du kanske glömde kvar i sandlådan!

Glöm inte att de flesta bilarna är riktiga MODELLER av förebilderna och inte "bara" leksaker. Se den riktiga bilen i modellen!

Välkommen till Museihuset! Du hittar knappast ett liknande museum någon annanstans i Europa.

Korta fakta

Leksaksbilmuseet visar bilar huvudsakligen i skala cirka 1/43-1/48, som sedan 1960-talet vuxit till en mycket stor internationell samlarhobby.

Skalan är ursprungligen ett "arv" från modelltågen i spårvidd 0 (noll), då bilarna skulle vara komplement till tåganläggningar.

Det var den välkända engelska firman Meccano som redan 1933 presenterade sex bilar vilka fick det odödliga namnet Dinky Toys. Redan under senare delen av 1930-talet hade dessa små skalabilar fått en egen samlarnisch med många andra tillverkare som Märklin, Solido, Tootsietoy, Citroen, Tri-Ang, Manoil m. fl.bil7

bil8

bil9