Från 1900 till idag

På Motorbåtsmuseet får du en lekfull lektion om hur båtlivet levdes förr och vilka båtar som var trend när farfar åkte T-Ford och bar rundkullad hatt.

Se besöket som en resa i tiden där du stöter på mängder med kändisar från svensk motorbåtindustri. Vem minns inte 50-talets campingbåtar från Storebro, som med en tvåcylindrig Penta eller Trim på akterspegeln gjorde sjölivet åtkomligt för de flesta.

Vi visar Carima, en av de sist tillverkade campingbåtarna från 1964. Den har naturligtvis kvar originalmotorn på akterspegeln. Hela ekipaget är alltså i originalskick!

Ta en titt på den öppna furubyggda Oscaria från c:a 1930. Den visas också i originalskick.

Men det är inte bara den vardagliga båten som visas. Här finns racergaloschen Cyrakusa, som i hård konkurrens vann titeln Sveriges snabbaste båt 1952. Eller den underbara Themsenroddbåten som förde bankirfamiljen Öhman hem från Waxholmsbåten till sommarstället i början av 1900-talet. Låt dig charmas av den lilla ångslupen Oscar från år 1900 där allt ombord är original.

Dröm dig bort bakom ratten på den eleganta halvracern Solavie i mahogny från 1933. Hon är en representant för en båttyp, som förmögna stockholmare använde för snabba färder till sommarstället i skärgården.

Favoriten för många är dock den lilla klarröda sportbåten Weedo GT från 1970. Den har aldrig varit sjösatt och har en motor som aldrig startats!

Vi visar mängder av utombords- och inombordsmotorer, båtar och motorbåthistoria att drömma sig bort i. Ett besök som du inte lär glömma i första taget.

Weedo GT Trim CP KMK

frifart

Fri Fart i Linköpings city
29 juli 2017

Välkommen till Fri Fart - alltid sista lördagen i juli.

Sedan jubileumsåret 2014 äger Fri Fart rum i centrala Linköping med uppvisning på Kinda kanal. Ett 40-tal av Sveriges vackra snabbgående nostalgibåtar kommer för att visa upp sina högfartsegenskaper.

Under dagen körs flera s.k race, där båtarna först paraderar för presentation för att sedan dra förbi publiken i full fart. Båtarna ligger även förtöjda vid kaj för närmare beskådande. Hit kommer entusiaster som lagt ner sin själ för att kunna visa upp sina båtar i nära nog nyskick.

Under 2017 fortsätter naturligtvis utvecklingen av evenemanget.

Läs mer om Fri Fart här! >>

... eller på Fri Farts egen hemsida >>