Som på räls

Gillar du tåg? Då får du ditt lystmäte vid Museihusets jättestora gamla modelljärnväg på 37 m² i den mycket ovanliga skalan/spårvidd noll (0). Anläggningen är unik i sitt slag i Skandinavien, kanske i hela världen.

Den består av hela nio olika spårsystem med ett 15-tal körklara tågsätt. Tågen är i huvudsak tillverkade under tidsperioden tidigt 1920-tal fram till 1985. På anläggningen finns också två fungerande bilbanesystem, ett från 1938 och ett från 1950. Att samla ihop alla föremål på anläggningen har tagit drygt 35 år och samlandet fortsätter, så "nya" gamla lok och vagnar dyker hela tiden upp på spåren.

Ett litet avsteg från spårvidd 0 är den fabriksanläggning från Märklin i spårvidd H0 från tidigt 1990-tal som är i drift på Museihuset. Anläggningen lånades ut till inspelningen av Lasse Åbergs film "The Stig Helmer Story". Läs mer om olika spårvidder genom att klicka här!

Museets stora tåganläggning utvecklas hela tiden med nya spårdragningar och fordon. Senast i raden är t ex är en lokstation med 6 – 7 gamla ånglok samt ett antal ellok på stickspår.

Nytt är också ett stort ånglok och två specialvagnar från 1930-talets MÄRKLIN, som nu finns i drift på anläggningen. Tenderloket, med axelföljd 2-C, tillverkades endast 1938-1939. Den ena vagnen är en originell vagn för transport av skidor från 1933-1937 och den andra en plattformvagn med en fast monterad plåtbil från 1932-1935. Allt i spårvidd 0 förstås.

Håll utkik efter våra speciella tågkörardagar under "Nyheter/Evenemang"!

skidvagn bilvagn


Överblick

Rälsbussar

lok